Zeilen/varen op de Wijde Blik

Het vaargebied voor een zeilboot is de Wijde Blik. Het is niet mogelijk om met de zeilboot de Wijde Blik te verlaten (tenzij je zelf een buitenboordmotor meebrengt en de mast neerhaalt voor de bruggen / sluizen). De Wijde Blik is één van de Loosdrechtse Plassen maar staat (nog) niet in rechtstreekse verbinding van de andere Loosdrechtse Plassen. Zie kaartje!

LET OP! Voor de veiligheid van alle gasten is het verboden om IN DE HAVEN van Ottenhome te zeilen. Je peddelt de haven de uit en op de plas tuig je pas je zeilboot op. Aan het eind van je zeiltocht omgekeerd: voor de haven laat je de zeilen zakken en je peddelt de haven weer in. Deze “peddel procedure” dien je ook bij de haventjes van de eilanden te volgen. Er zijn een 5 tal openbare eilandjes met strandjes en afmeerplekken.

De WIJDE BLIK is een prachtig natuurgebied. We rekenen er op dat ook jij zuinig bent op dit natuurgebied! Je weet wel van het aangenaam verpozen en die dozen (dus afval mee terug brengen en in de oranje kliko’s gooien), goed zeemanschap (aanvaringen voorkomen), flora en fauna niet hinderen en/of beschadigen, RUSTIG VAREN, dan kunnen we nog lang van dit natuurschoon genieten.

We wensen je veel zeilplezier!


Sloepvaren, sluizen & slimme tips

I.v.m. het COVID-19 virus mogen er per schutting minder boten in de sluis omdat de afstand tussen de boten min. 3 meter moet zijn. Luister bij de bemande sluizen (’t Hemeltje & Mijndense Sluis) goed naar de aanwijzingen van de sluiswachters!! Zie overzicht met sluistijden!

Op drukke/mooie dagen kan dit leiden tot lange(re) wachttijden. Houd daar dus rekening mee! Bij het te laat terugbrengen van de sloep berekenen wij u een boete van €150,00

In “niet-Corona tijden” kon u vaak uitgaan van de volgende stelling: bij huur van de sloep voor 1 dagdeel kunt u 1 sluis passeren voordat u weer terugvaart. Dat is NU echter heel onzeker! De Wijde Blik & Hilversums kanaal zijn ook mooi, u kunt hier de tijd goed in de gaten houden en ervoor zorgen dat u weer op tijd bij Ottenhome terug bent!

OM U ENIG IDEE TE GEVEN (zie waterkaart vaargebied): De vaarttijd van Ottenhome (nr. 67 op kaart) rechtstreeks naar sluis ’t Hemeltje (8) is ca. 20 minuten. Het schutten in deze sluis duurt ook ca. 20 minuten. Leg een sloep in een sluis nooit echt helemaal vast! Hou de lijn altijd in de gaten, beter is lijn of kade vasthouden.

Van Ottenhome (67) naar de Raaisluis (40)(bij Intratuin) varen duurt ca. 45 minuten

Voor het varen van het Rondje Loosdrecht van Ottenhome (nr. 67 op de kaart), links Hilversumsch kanaal op en vervolgens via sluis ’t Hemeltje (8), de Vecht, Mijndense sluis (24), Drecht, oversteek over de Loosdrechtse Plassen, Drecht (37), de ’s Gravelandse Vaart, Raaisluis (40) om uiteindelijk via het Hilversumsch kanaal weer naar Ottenhome aan de Wijde Blik te varen, moet u met minimaal 4½ à 5 u. aan vaartijd rekening houden. Dit is dus exclusief eventuele wachttijden bij de drie sluizen.

LET OP! Voor de meeste waterwegen in deze omgeving geldt max. snelheid 6 km per uur!


Hoe weet ik dat ik te hard vaar?

Zoals u waarschijnlijk al heeft gezien, hebben onze vaartuigen geen snelheidsmeter. Als u echter achterom kijkt en ziet dat de (hek) golven die u veroorzaakt met de sloep, de walkant raken of door andere vaartuigen als hinderlijk worden ervaren, dan vaart u te hard! Neem in dit geval dan dus gas terug. Er wordt heel regelmatig gecontroleerd en de bekeuringen zijn echt voor uw rekening!


Voorrang op het water

We willen u erop attenderen dat zeilboten en roeiboten voorrang hebben op gemotoriseerde vaartuigen! Met name op het Hilversums Kanaal kunt u regelmatig (wedstrijd)roeiboten tegenkomen. ROEIERS zitten achterste voren in hun boten en hebben net u als geen ogen in hun achterhoofd, houd dus afstand, houd de stuurboord (rechts) wal aan en let goed op. Zij zien u wellicht niet!


Goed zeemanschap!

Wij rekenen er op dat u uw best doet om ten ALLEN TIJDEN AANVARINGEN TE VOOR-KOMEN en dat u respect heeft voor onze en andermans spullen! Dan kunnen we blijven genieten van dit mooie watersportgebied!

Vaar dus rustig dan geniet u langer! Er wordt regelmatig gecontroleerd op snelheid, alcohol-gebruik en de Corona richtlijnen (d.w.z. afstand houden min. 3 meter t.o.v. ander vaartuig, max. 2 pers. per vaartuig tenzij gezin/huishouden). De boetes zijn niet mals (tot €390,00 p.p.)!

(TOCH) VEEL PLEZIER & EEN BEHOUDEN VAART !